Оксамитовий сезон в Одеській опері 2019

374

Вже уп’яте в Одеському національному академічному театрі опери та балету пройде фестиваль мистецтв «Оксамитовий сезон в Одеській опері». Серед гостей фестивалю – Національна опера України, Національна опера Ізраїлю, оперні співаки, музиканти та артисти балету з Італії, Великої Британії, Австралії та Німеччини

30 серпня, 18:30

В день відкриття відбудеться прем’єра (semi-stage) опери Р.Вагнера «Лоенгрін» за участю солістів опери, хору та оркестру Одеської опери.

Режисер-постановник – Павло Кошка

Хормейстер-постановник – Валерій Регрут

Художник-постановник – Ігор Анісенко

Диригент-постановник – заслужений артист України Ігор Шаврук

31 серпня, 18:00

Вечір у форматі салонного концерту. Лауреат міжнародних конкурсів піаністів, професор Борис Блох (Німеччина) виконає фортепіанні твори Ф. Ліста, Ф. Шопена, С. Рахманінова у рамках концерту «В силуетах зали: погляд зі сцени». Камерну атмосферу заходу підкреслить обмежена кількість глядачів, що розташовуватимуться на сцені поряд із солістом.

1 вересня, 20:00

На Театральній площі Одеси, просто неба, відбудеться Odessa ballet-gala «Сlassic&modern» за участю зірок світового балетного мистецтва – солістки Австралійського балету Мельбурна Наталії Куш, провідного соліста American Ballet Theatre, Royal Opera House, Bayerische Staatsoper, Dutch National Ballet Метью Голдінга, солістів Національної опери України – заслуженої артистки України Наталії Мацак, Сергія Кривоконя, провідних артистів балету, хору та оркестру театру. У програмі – фрагменти з балетів, класичні та сучасні хореографічні мініатюри.

Диригенти – головний диригент театру В’ячеслав Чернухо-Воліч, заслужений артист України Ігор Чернецький.

6 вересня, 18:30

Театр представляє прем’єру 209-го театрального сезону – оперу Дж. Пуччіні «Мадам Баттерфляй». Партію Чіо-Чіо-сан у фестивальній виставі виконає солістка Національної опери України, народна артистка України Лілія Гревцова.

Диригент-постановник – заслужений артист України Ігор Чернецький (Україна)

Режисер-постановник – Анатоль Прейслер (Австрія)

Хормейстер-постановник – Валерій Регрут (Україна)

Художник-сценограф – Карел Спангак (Нідерланди)

Художник костюмів – Ульріка Кремер (Німеччина)

Автор пластики – Антонін Коместаз (Франція)

Художники зі світла – В’ячеслав Ушеренко, Давід Альберт (Німеччина).

Диригент – народний артист Азербайджанської Республіки Ялчин Адигезалов

8 вересня, 18:30

На сцені Одеської опери вперше виступатимуть солісти Національної опери Ізраїлю. В концерті братимуть участь провідні солісти театру Алла Василевицькі, Вероніка Брок, Шай Блох. У програмі концерту прозвучать арії та дуети з відомих опер, романси, народні пісні.

Ведуча – Юлія Певзнер (Ізраїль)

Диригент – Ейтен Шмейстер (Ізраїль)

11 вересня, 18:30

У виконанні артистів балету, солістів опери, хору та оркестру театру пройде прем’єра 209-го театрального сезону – балет на музику А. Хачатуряна «Маскарад». У новій постановці балету використовуються новітні технології: це невичерпні можливості «magic mirror» (магічного дзеркала), нитяної завіси, які театр придбав для цієї вистави, з перспективою використання в інших постановках.

Диригент-постановник – Віталій Ковальчук

Хореограф-постановник – заслужений артист України Гаррі Севоян

Художник-сценограф – Ігор Анісенко

Художник костюмів – Сергій Васильєв

Хормейстер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Леонід Бутенко

Хормейстер – Іван Газінський

Художник зі світла – В’ячеслав Ушеренко

 13 вересня, 18:30

Опера К.В.Глюка «Орфей та Еврідіка» – твір, поява якого ознаменувала початок оперної реформи у XVIII ст. і стала особливою віхою в історії світового мистецтва. Партію Орфея виконає італійський співак, контратенор Раффаеле Пе, якого британська газета «The Times» визнала найкращим серед італійських контратенорів сьогодення. Раффаеле є серед найобдарованіших співаків у репертуарі від Recitar Cantando до оперних творів XVIII ст.

Диригент-постановник – заслужений артист України Ігор Чернецький

Режисер-постановник – Павло Кошка

Художник-постановник – Петро Богомазов

Хормейстер-постановник – заслужений діяч мистецтв України Леонід Бутенко

Хореограф-постановник – Олексій Скляренко

14 вересня, 18:30

Артисти Національної опери України представлять балет «За двома зайцями» за мотивами п’єси Михайла Старицького, на музику відомого сучасного українського композитора Юрія Шевченка. У ролі старого Голохвастого виступить народний артист України Олексій Вертинський. Диригент – народний артист України Володимир Кожухар.

15 вересня, 18:30

У день закриття фестивалю пройде опера Дж.Пуччіні «Турандот» у постановці німецького режисера Крістіана фон Гьотца. Це найскладніша з усіх опер Пуччіні. Партії двох головних героїв розраховані на видатні голоси. Арія Калафа «Nessum Dorma» з останньої дії опери є одним зі стандартів вокального мистецтва для тенорів. У виставі братимуть участю відомі італійські виконавці Тіціана Карузо (Турандот), Міна Ямазакі (Ліу), солісти опери, хор, оркестру театру та дитячий хор «Перлини Одеси».

Режисер-постановник – Крістіан фон Гьотц

Художник-постановник – Лєна Брексендорфф

Хореографія – Верена Хірхольцер

Диригент – Андреа Черта (Італія)

 

За матеріалами прес-релізу